Školska prehrana u Estoniji na putu da postane klimatski učinkovitija

od Branimir Spajić | lip 1, 2021 | 0 komentara

0

Proizvodnja hrane odgovorna je za značajan udio u emisiji stakleničkih plinova. To postaje očito ako pogledamo podatke o školskoj ishrani: na primjer, estonske škole dijele približno 36 milijuna obroka godišnje, što predstavlja 43.000 tona emisija CO2. Prethodni projekti CLIKIS-a, koji su provedeni u Njemačkoj i Poljskoj, pokazali su da mjere kao što su odabir klimatski prihvatljivih sastojaka za školske jelovnike, uvođenje i ulaganje u energetski učinkovitu tehnologiju te smanjenje bacanja hrane dovode do približno 40% smanjenja emisije.

Projekt CLIKIS prvi je projekt u Estoniji koji se usredotočio na izradu školskih obroka koji su istodobno ekološki održiviji, zdravi i hranjivi za djecu. Projekt CLIKIS provodi se u 8 škola i vrtića diljem Estonije: u gradovima Tartu, Viljandi, Narva i glavnom gradu – Tallinnu. Projektom upravlja Estonski zeleni pokret (EGM). U projektu sudjeluju i partneri iz Njemačke: IZT Institute for Future Studies and Technology Assessment, Wuppertal Institute for Climate, Environment, Energy (WU); i Hrvatska: Red Fork.

 

 

 

Metodologiju i izračune za projekt razvio je Institut Wuppertal, a praktičnu i teoretsku obuku provodi IZT. U kasno proljeće 2021. posjećene su dvije ustanove (škola Viimsi i dječji vrtić Tallinn Magdaleena) i analizirane od strane EGM-a dok ih je podučavao Michael Scharp iz IZT-a. Michaelov posjet Estoniji bio je dio jedne od praktičnih obuka za kuhinjske analizatore. Obuka je imala i teoretski dio prije posjeta školama.

Tijekom posjeta škole su EGM-u dostavile svoje tjedne jelovnike na analizu i mjerenje u pogledu emisija CO2, ugrađeni su mjerači potrošnje energije na kuhinjske uređaje za mjerenje potrošnje električne energije, a raspravljalo se i pregledavalo gospodarenje otpadom. Nakon analiza i izračuna, rezultati su prezentirani školama zajedno s nekim preporukama kako smanjiti svoje emisije CO2.

Po završetku projekta sve škole i vrtići dobit će detaljna izvješća o utjecaju na klimu te pojedinačne preporuke za njegovo smanjenje.

Projekt CLIKIS igra veliku ulogu u cilju Europske unije da smanji emisije stakleničkih plinova za najmanje 40% do 2030. godine i da bude klimatski neutralna do 2050. godine.

RECIRCUL8 konferencija

RECIRCUL8 konferencija

Ovog petka pozivamo vas na konferenciju u sklopu projekta RECIRCUL8 - Preporuke za kružno gospodarstvo i upravljanje energijom za hrvatsko hotelijerstvo. Konferencija se održava u hotelu Antunović (dvorana Beethoven B) s otvorenim registriranjem za konferenciju od...

read more

0 komentara

Branimir Spajić

Branimir Spajić

Branimir Spajić

Podijeli ovaj članak

en_GBEN