Osnovna škola Viktorovac uz zdravu prehranu trebala bi imati i klimatski učinkovitu kuhinju

od Branimir Spajić | svi 17, 2021 | 0 komentara

clikis-projekt-grad-sisak2

0

 

U sklopu EU projekta CLIKIS, koji se provodi u Sisku u osnovnim školama, s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti u školskim kuhinjama i mjerenja potrošnje energije uređaja u školskoj kuhinji OŠ Viktorovac započela je prošli tjedan. Prije Viktorovca aktivnosti su provedene u OŠ 22. Lipnja, a nastavit će se iu ostalim sisačkim osnovnim školama. Energetska mjerenja provode se dva tjedna, nakon čega će se očitati rezultati te održati informativno-edukativne radionice s djelatnicima škole.

Mjerenja provodi tvrtka partner EU projekta RED FORK koja provodi projekt CLIKIS u Hrvatskoj, a projekt se provodi iu Njemačkoj i Estoniji. Njemačka vlada poduprla je projekt kroz EUKI Climate Initiative and Sustainability Fund.

 

Ovaj projekt radi na postizanju cilja Europske unije o smanjenju emisije stakleničkih plinova za najmanje 40% do 2030. Kao što je poznato, svi kuhinjski uređaji koji rade proizvode CO2, koji je staklenički plin i utječe na klimatske promjene. Ako uređaji troše previše energije, stvaraju i više stakleničkih plinova, što utječe na našu klimu. Pretjerana potrošnja energije također je trošak koji treba smanjiti.

Projekt se provodi od 2020. godine i traje do 2022. godine, au prvoj fazi projekta, koja je provedena prošle godine, škole su dobile pomoć u pripremi zdravijih obroka. Izrađeni su tjedni jelovnici koji su prilagođeni potrebama učenika tako da osiguravaju sve potrebne hranjive tvari, nisu obilni i od zdravih namirnica.

 

Ovom prilikom pregledani su tjedni jelovnici, priprema i podjela hrane učenicima jer je važno uz zdrave obroke bacanje hrane svesti na minimum.

Otpad od hrane proizvodi metan, koji je također staklenički plin. Cilj EU je smanjiti emisiju metana i do 2050. godine uspostaviti tzv. Zeleno gospodarstvo, što znači recikliranjem svesti otpad na nulu.

Sisak je jedini grad u Hrvatskoj koji se uključio u ovaj projekt, što znači da će se studenti hraniti zdravije. Školske kuhinje postat će energetski učinkovitije, što će biti višestruka korist i ušteda.

Rezultati projekta bit će predstavljeni na međunarodnoj konferenciji koja će se održati u listopadu ove godine u Sisku, a bit će to prilika za usporedbu rezultata naših škola s onima iz Estonije i Njemačke.

Tags: clikis
Online seminar RECIRCUL8

Online seminar RECIRCUL8

Poziv za online seminar za hotelijere je odaslan danas svima koji su uspješno završili anketu koja je ujedno i analiza hotela u ovom projektu. Naši partneri projekta norveška tvrtka Norsk Energi će izvršiti prijenos znanja, svoja iskustva iz Norveške ali i iz...

read more

0 komentara

Branimir Spajić

Branimir Spajić

Branimir Spajić

Podijeli ovaj članak

en_GBEN