Održana konferencija RECIRCUL8 u sklopu Innovation Norway projekta

od Branimir Spajić | tra 29, 2024 | 0 komentara

0

Prošli petak održana je konferencija RECIRCUL8 – Preporuke za kružno gospodarstvo i upravljanje energijom za hrvatsko hotelijerstvo.

Konferenciji su se odazvali slijedeći predavači sa svojim temama:

  • Koncepti i praksa zelenog turizma – dr. sc. Hrvoje Carić – Institut za turizam
  • Kako hotelijeri mogu iskoristiti Sunce i energetsku tranziciju za povećanje svojih prihoda? Tvrtka VivoSomnia – Edo Jerkić
  • Ubrzavanje prema kružnosti – Dijana Varlec – Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj
  • Optimizacija poslovnih procesa u gospodaranju otpadom – Tvrtka Zelene tehnologije – Danijel Matijević

 Uz naravno predavanje našeg norveškog partnera – Norsk Energi, predavač Sergei Faschevsky.

U sredini same konferencije podij je uzeo chef Zoran Delić, koji nam je u sklopu show cookinga prezentirao načine kako eliminirati otpad od hrane kroz neke od najcescih obroka koji se pripremaju u hotelijerskoj industriji te kako na pametan i inovativan način reducirati CO2 otisak u kuhinji.

Pregršt dobrih predavanja s dosta pitanja i podpitanja, gdje je najviše interesa sigurno ostvarila prezrntacija dr.sc. Hrvoja Carića – Koncepti i praksa zelenog turizma.

Iako poduže predavanje, mišljenja smo kako je sigurno zadano vrijeme bilo premalo da se prođe sve što je publici bilo interesantno. Ipak, vidjeli smo da sukladno UN-ovoj Agendi 2030 vezanom za održivi razvoj te politike vezane uz kružnu ekonomiju Hrvatsku još uvijek čeka dugačak put k toj realizaciji. Kroz projekt je sudjelovalo 14 hotela, međutim vidljivo je kako ili ne dobivaju promptne informacije o dostupnim resursima, odnosno natječajima koji bi “premostili” prepreke na koje svakodnedno nailaze i kako bi mogli primjerice ugraditi solarne panele na svoje objekte, ulagali u  fasadu s odobrenim “zelenim” materijalima i slično. U RH postoje neki svijetli primjeri pokušaja zelene tranzicije i kružne ekonomije, ali daleko je to još od idealne situacije u RH. Što će budućnost donijeti treba vidjeti, mi ćemo s naše strane i dalje pokušavati s sličnim konferencijama i pradavanjima te svijetlim primjerima ostalih članica EU; na koji način se oni adaptiraju Zakonima te regulativama i usklađivanja te investiranja u kružnu ekonomiju. 

Tags:
RECIRCUL8 konferencija

RECIRCUL8 konferencija

Ovog petka pozivamo vas na konferenciju u sklopu projekta RECIRCUL8 - Preporuke za kružno gospodarstvo i upravljanje energijom za hrvatsko hotelijerstvo. Konferencija se održava u hotelu Antunović (dvorana Beethoven B) s otvorenim registriranjem za konferenciju od...

read more

0 komentara

Branimir Spajić

Branimir Spajić

Branimir Spajić

Podijeli ovaj članak

en_GBEN