Završna konferencija projekta “Moj svijet hrane budućnosti”

od Branimir Spajić | lip 6, 2022 | 0 komentara

0

U Hrvatskoj se godišnje baci 400.000 tona hrane, a do 2030. tu količinu moramo prepoloviti, rekla je Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača održala je danas, 6. lipnja 2022. Završnu konferenciju projekta „Moj svijet hrani budućnost“.
Projekt se provodio u Osnovnoj školi Viktorovac u Sisku, a partneri na projektu bili su Upravni odjel Grada Siska za prosvjetu, kulturu, šport, branitelje i civilno društvo, naša tvrtka RED FORK, udruga „Đeram“ iz Petrinje te “Probion” – udruga studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Projekt je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a vrijednost projekta bila je 120.000,00 kuna.
























Projekt se u školi provodio od veljače do lipnja kroz 12 interaktivnih radionica s učenicima od 5. do 8. razreda. Svaka radionica imala je edukativni dio na zadanu temu kroz prezentaciju, a nakon toga učenici su uz pomoć učenika iz udruge „Probion“ radili vježbe, kroz koje su morali primijeniti znanje stečeno kroz prezentaciju. Nakon svake radionice učenici su anonimno ispunjavali anketne listiće, a analizom odgovora napravili smo rang-listu troje najboljih u znanju i dodijelili im pehare kao priznanja.

Učenici petih razreda učili su o slaganju zdravog tanjura, važnosti pijenja vode i štetnosti gaziranih i energetskih pića te važnosti kretanja.

Učenici šestih razreda učili su o bacanju hrane, kako razvrstavamo otpad i čuvamo okoliš te kako možemo ponovno upotrijebiti hranu.
Učenici sedmih razreda učili su o kalorijama, dodacima hrani i čitanju deklaracija na hrani.

Učenici osmih razreda učili su o marketinškim trendovima i zdravlju tijela, o reklamiranju hrane i održivom razvoju te o online kupnji i korištenju njenih blagodati.

Učenici su u anketama istaknuli da znaju ponešto o ovim temama, da su im zanimljive te da bi velika većina voljela naučiti više o tim temama.

Nakon održanih radionica s Upravnim odjelom Grada Siska za prosvjetu, kulturu, šport, branitelje i civilno društvo i projektnim partnerima, održan je okrugli stol na kojem je predstavljen sadržaj i rezultati projekta te se razgovaralo o mogućnostima nastavka projekta kroz građanski odgoj i obrazovanje. .

Kroz projekt je Osnovna škola Viktorovac dobila sprave za vježbanje i 2 profesionalna štapna miksera za pripremu zdravih obroka.

Nadamo se da će studenti stečeno znanje iskoristiti da svoju budućnost ostvare bez otpada i stakleničkih plinova, uz puno vode i zdrave hrane.

Kroz projekt je Osnovna škola Viktorovac dobila sprave za vježbanje i 2 profesionalna štapna miksera za pripremu zdravih obroka.

Nadamo se da će studenti stečeno znanje iskoristiti da svoju budućnost ostvare bez otpada i stakleničkih plinova, uz puno vode i zdrave hrane.

Preuzmite izjavu za medije

RECIRCUL8 konferencija

RECIRCUL8 konferencija

Ovog petka pozivamo vas na konferenciju u sklopu projekta RECIRCUL8 - Preporuke za kružno gospodarstvo i upravljanje energijom za hrvatsko hotelijerstvo. Konferencija se održava u hotelu Antunović (dvorana Beethoven B) s otvorenim registriranjem za konferenciju od...

read more

0 komentara

Branimir Spajić

Branimir Spajić

Branimir Spajić

Podijeli ovaj članak

en_GBEN