Press konferencija povodom novog projekta pod nazivom „MOJ SVIJET HRANE BUDUĆNOSTI“

od Branimir Spajić | velj 2, 2022 | 0 komentara

0

 

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača predstavila je u petak, 28. siječnja 2022. godine na konferenciji za novinare u Sisku projekt „Moj svijet hrane budućnosti“ koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Projekt će se provoditi u Osnovnoj školi Viktorovac u Sisku, koja je također partner u projektu.

Partneri su i Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, šport, branitelje i civilno društvo Grada Siska, RED FORK – tvrtka za istraživanje i razvoj u biotehnologiji, udruga „Đeram“ iz Petrinje koja čuva tradicijsku seosku kulturu i „Probion“. “ – udruga studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Projekt se provodi kroz izvaninstitucionalnu edukaciju učenika od 5. do 8. razreda kroz interaktivne radionice, uključivanje učenika volontera i prijenos znanja iz područja prehrane i zaštite okoliša.

Aktivnosti uključuju radionice za studente koje će se provoditi od ožujka do lipnja 2022. kroz predavanja i prezentacije, projekcije kratkih filmova i ilustracija te demonstracije pojedinih aktivnosti.

Cilj projekta je upoznati srednjoškolce sa zdravom prehranom i zdravim načinom života, smanjenjem bacanja hrane i njezinim zbrinjavanjem, korisnim i praznim kalorijama, čitanjem deklaracija, internetskom kupnjom te opasnostima agresivnog marketinga hrane i pića. Udruga „Đeram“ će učenicima pokazati kako se nekad pripremala i čuvala hrana, bez hladnjaka i bez bacanja hrane.

Nakon edukacije održat će se okrugli stol s predstavnicima grada Siska na kojem će se predstaviti rezultati projekta te razgovarati o mogućnostima povezivanja građanskog odgoja i obrazovanja s ovakvim i sličnim sadržajima.

Projekt će završiti konferencijom na kojoj će učenicima, nastavnicima, roditeljima i medijima biti prikazan tijek i rezultati projekta.

Očekivani rezultati projekta trebali bi educirati učenike i roditelje o održivom zdravom životu, racionalnijem korištenju hrane i vode, smanjenju konzumacije nezdrave hrane i pića, smanjenju bacanja hrane i boljoj zaštiti okoliša, kao i podizanje svijesti gradskih vlasti o potreba za financiranjem projekata. doprinose poboljšanju kvalitete zdravlja i života mladih te zaštiti okoliša i održivom razvoju.

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača odlučila se na ovu temu uključiti u aktivnosti za smanjenje pretilosti djece, studenti su mladi potrošači čije promijenjene navike mogu utjecati na to kakav će njihov svijet prehrane biti u budućnosti – korištenje zdrave hrane koja je lokalno proizvedena, a ne transportirana daleko su od stvaranja velikih količina CO2 koje Hrvatska mora smanjiti, što je jedan od ciljeva EU.

Zelena ekonomija, recikliranje i nuliranje do 2050. godine ciljevi su Europske unije u kojima će ova generacija učenika biti vrlo aktivna, a nadamo se da ćemo ovim projektom stvoriti osnovne uvjete za njihovo sudjelovanje.

 

 

 

RECIRCUL8 konferencija

RECIRCUL8 konferencija

Ovog petka pozivamo vas na konferenciju u sklopu projekta RECIRCUL8 - Preporuke za kružno gospodarstvo i upravljanje energijom za hrvatsko hotelijerstvo. Konferencija se održava u hotelu Antunović (dvorana Beethoven B) s otvorenim registriranjem za konferenciju od...

read more

0 komentara

Branimir Spajić

Branimir Spajić

Branimir Spajić

Podijeli ovaj članak

en_GBEN