Osnovne škole u gradu Sisku prve će imati zdrave jelovnike i klimatski učinkovite školske kuhinje

od Branimir Spajić | svi 13, 2021 | 0 komentara

clikis-projekt-grad-sisak

0

Uz potporu gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček, Grad Sisak je prvi grad u Hrvatskoj koji je sudjelovao u EU projektu CLIKIS čiji je cilj poboljšati energetsku učinkovitost u školskim kuhinjama mjerenjem potrošnje energije kuhinjskih aparata i edukacijom osoblja. . Budući da je cilj Europske unije do 2030. godine smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 40%, a do 2050. godine uspostaviti kružno gospodarstvo i svesti otpad na minimum, značaj ovog projekta za Grad Sisak je veći. Cilj gradonačelnice Kristine Ikić Baniček je kroz projekt Healthy Meal Standard osigurati učenicima zdravu prehranu te poboljšati energetsku učinkovitost školskih kuhinja, što u konačnici znači značajne uštede i manji utjecaj na klimatske promjene.

 

U projektu sudjeluju i partneri iz Njemačke: IZT Institut za studije budućnosti i procjenu tehnologije, Wuppertalski institut za klimu, okoliš, energiju i Estonija: Estonski zeleni pokret (EGM). Njemačka vlada također je podržala projekt kroz EUKI fond za klimatske inicijative i održivost. Projekt CLIKIS provodi se u osnovnim školama Grada Siska od 2020. do 2022. godine s tvrtkom nositeljem za Republiku Hrvatsku RED FORK, gdje će rezultati biti predstavljeni na međunarodnoj konferenciji u Gradu Sisku u listopadu 2022. godine.

U prvoj fazi projekta škole su već dobile pomoć u pripremi zdravijih obroka, a jučer su postavljeni uređaji za mjerenje potrošnje energije u osnovnoškolskoj kuhinji OŠ 22. Lipnja, te tjedni jelovnici, priprema hrane i podjela učenicima koji dana su pregledani. Goran Grgurač, pročelnik za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo, obišao je OŠ 22. Lipnja, kao prvu školu obuhvaćenu projektom CLIKIS, istaknuo: u redu su projekti usmjereni na jačanje zdrave prehrane i klimatske učinkovitosti. s dugoročnom strategijom i akcijskim planom Europskog zelenog dogovora ali i s europskom strategijom o zdravstvenim pitanjima vezanim uz prehranu, prekomjernu težinu i pretilost. Grad Sisak je moderan grad koji slijedi aktualne strateške smjernice s ciljem dobrobiti djece.

 

Danas posjećujemo OŠ 22. Lipnja, a nakon toga idemo u ostale škole Grada Siska. Projektom CLIKIS uskladit će se zahtjevi zdrave i uravnotežene prehrane sa zahtjevima zaštite klime uz smanjenje troškova koji se primarno odnose na školske kuhinje. Po završetku mjerenja sve će osnovne škole dobiti i detaljna izvješća o utjecaju na klimu i preporuke za poboljšanje. Za Grad Sisak to znači stati uz bok vodećim aktivnostima i projektima naprednih sustava obrazovanja u osnovnim školama Europske unije.

 

Na ovoj fotografiji, slijeva nadesno
Bojan Pavlić kuhar OŠ 22.lipnja, Višnja Perković kuharica OŠ 22.lipnja, ravnateljica OŠ 22.lipnja Azra Rađenović, prvostupnica nutricionista i članica Clikis tima za prehranu Patricija Kreš, dr. sc. Jasenka Gajdoš Kljusurić iz Laboratorija za mjerenje, kontrolu i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, kuharica OŠ 22.lipnja Kristina Tominac, pročelnik za obrazovanje, kulturu, šport, branitelje i civilno društvo Grada Siska Goran Grgurač, voditelj projekta Clikis, djelatnica Institute for Future Studies and Technology Assessment – Berlin Malte Schmidthals, direktor tvrtke RED FORK i voditelj CLIKIS tima Branimir Spajić, voditelj projekta tvrtke RED FORK, voditeljica Healthy Meal Standarda i voditeljica Clikis tima Diana Gluhak Spajić , predsjednica udruge Avokado za promicanje ishrane bilja, ekološke svijesti i članica Clikis tima za kulinarski tim Ana Stuparić, predsjednica Hrvatskih udruga za zaštitu potrošača i članica Clikisovog tima za komunikacije Ana Knežević.
Tags: clikis
RECIRCUL8 konferencija

RECIRCUL8 konferencija

Ovog petka pozivamo vas na konferenciju u sklopu projekta RECIRCUL8 - Preporuke za kružno gospodarstvo i upravljanje energijom za hrvatsko hotelijerstvo. Konferencija se održava u hotelu Antunović (dvorana Beethoven B) s otvorenim registriranjem za konferenciju od...

read more

0 komentara

Branimir Spajić

Branimir Spajić

Branimir Spajić

Podijeli ovaj članak

en_GBEN