Na našoj konferenciji 4. studenog sudjelovalo je preko 50 zainteresiranih za projekt CLIKIS MREŽA.
CLIKIS konferencija Sisak – promo video
Konferencija je započela uvodnim govorima g. Branimira Spajića, koordinatora CLIKIS-a za Hrvatsku, gđe. Kristine Ikić-Baniček, gradonačelnice Siska, te dr. Michaela Scharpa s IZT-a.
Gospodin Spajić otvorio je informaciju o samom projektu i velikoj podršci Gradonačelnika te potom iznio činjenice o trenutnoj klimatskoj situaciji i stanju prehrambenih potreba djece u školama kao i europskim standardima. Branimir Spajić predstavio je i sustav upravljanja kategorijama prehrane Healthy Meal Standard koji je trenutno u tijeku u svim osnovnim školama Grada Siska te kako je olakšao implementaciju CLIKIS-a.
Gradonačelnica Siska Ikić-Baniček izjavila je kako je zahvalna što Sisak sudjeluje sa svim osnovnim školama (ukupno 9), poručivši da uvijek možemo učiniti više za zaštitu klime, kao i za smanjenje bacanja hrane u školama. Posebna zahvala upućena je RED FORKU i IZT-u na prijenosu znanja u Hrvatsku, te svim uključenim partnerima u projektu.
Dr Michael Scharp govorio je o IZT-u i kako je CLIKIS krenuo od KEEKS projekta te što je KEEKS pristup. Spomenuo je i važnost prehrane u klimatskim promjenama i školskoj prehrani te što je potrebno svakom pojedincu da promijenimo svoje navike kako bi klima bila bolja.
Gđa Ana Knežević, iz Hrvatske udruge potrošača, iznijela je činjenice o pravnim okvirima EU strategije o zaštiti klime, što je „Zeleni plan“ i klimatskoj tranziciji. Sve je elaborirao koje su strategije prilagodbe i nacionalni energetski i klimatski planovi, s naglaskom na poteškoće s kojima se trenutačno susrećemo u zemlji kako bismo taj proces ubrzali.
Gđa. Patricija Kreš, stručnjakinja za prehranu i CLIKIS nutricionistica iz RED FORK-a imala je zanimljivu prezentaciju o implementaciji KEEKS metodologije u CLIKIS projektu u sisačke osnovne škole. Razradila je kako su izvršena mjerenja u kuhinjama i na kraju, kako smo izračunali potpuni csrbon otisak dizajniranih obroka s niskim udjelom ugljika za škole.
Gđa Tatjana Obučina iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ureda za zaštitu okoliša i prirode, u svom se izlaganju fokusirala na klimatske promjene, nacionalne klimatske politike i klimatsko izvješćivanje. Provela nas je kroz proces klimatskog izvješćivanja koji se provodi kroz njezin ured te o klimatski prihvatljivim obrocima u školama. Bilo je dosta rasprava na tu temu u javnosti.
Gospodin Goran Grgurač, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport, branitelje i civilno društvo govorio je o kapitalnim ulaganjima u kuhinje i škole u gradu Sisku i proveo nas kroz kontinuirana nastojanja Grada Siska da osigura bolje kuhinje i klimatski prihvatljivije okruženje i prehrana za djecu u svim sisačkim osnovnim školama. Uvijek se može učiniti više i jako je sretan što grad ima rezultate i sada ima implementirane klimatski prihvatljive obroke zahvaljujući CLIKIS NETWORK-u i već implementiranom Healthy Meal Standardu.
Gđa Gordana Vešligaj, viša stručna savjetnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Ured za zaštitu okoliša i prirode održala je prezentaciju o statističkim istraživanjima rasipanja hrane u Republici Hrvatskoj. Govorila je o bacanju hrane i njegovom utjecaju na emisiju stakleničkih plinova koliko se hrane godišnje baci u Hrvatskoj, mjerljivim rezultatima bacanja hrane uz preporuke kako smanjiti otpad.
Prof. dr. Marko Vinceković bio je naš posljednji izlagač dana, a njegova prezentacija „Mala kapsula za održivu proizvodnju hrane“ istaknula je izazove suvremene poljoprivrede i ulogu znanstvenog istraživanja u istom području. Govorio je o novim postignućima njega i njegovog tima te prednostima agrokemijske kapsulacije. Naveo je i prednosti novih zelenih tehnologija uz puno uspjeha u svojim istraživanjima i brojne izazove s kojima se suočavao i susreće s novim tehnologijama.
Preostala hrana donirana je Sigurnoj ženskoj kući tako da ništa nije bačeno.
Više poveznica:
Sisak predvodi trend kvalitetnih školskih obroka i smanjuje klimatski otisak
Sisačke škole predvode trend kvalitetnih školskih obroka i smanjuju klimatski otisak
0 komentara