Predstavljamo

Clikis mreža: Klimatski i energetski učinkovite kuhinje u školama

0
Uključene države
0
uključene škole
0
Članovi tima
0
trajanje projekta u godinama
0
Konferencije

Partneri projekta

  • IZT
  • EUKI
  • WUPPERTAL INSTITUT
  • RED FORK
  • ESTONIAN GREEN MOVEMENT

IZT je jedna od vodećih institucija za buduća znanstvena istraživanja u Europi i razvija studije usmjerene na budućnost s dugoročnom društvenom vrijednošću. Podržava donositelje odluka u politici, poslovanju i društvu. Analizom i procjenom trendova, novih tehnologija i njihovog okruženja, IZT dalje podržava razvoj inovativnih održivih proizvoda, procesa i usluga u gospodarstvu i politici.

Projekt CLIKIS-mreža financira Europska klimatska inicijativa (EUKI) prema ugovoru broj 81260355. EUKI je instrument financiranja projekata njemačkog saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost (BMU). Njegovu provedbu podržava Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Institut Wuppertal je trust mozgova za istraživanje održivosti usmjeren na utjecaj i praktičnu primjenu na društvo. Cilj istraživanja je procijeniti društvene promjene za klimatski neutralno i osvješteno društvo s ciljem oblikovanja načina života od 1,5 stupnja. Korištenjem procjene održivosti i procjene resursa, Wuppertal Institute podržava promjene u tvrtkama i kućanstvima kako bi omogućio održive sustave proizvodnje i potrošnje.

RED FORK je tvrtka koja se bavi istraživanjem i razvojem u biotehnologiji i vodeća je tvrtka u Hrvatskoj koja radi na promicanju zdrave prehrane. RED FORK surađuje sa školama i vrtićima s projektom nazvanim Healthy Meal Standard - Sustav upravljanja kategorijama prehrane. Posljednjih pet godina predstavlja jedinstvenu mješavinu stručnog znanja, strasti i timskog rada na području biotehnologije, prehrane, poslovanja i informatike.

Estonski zeleni pokret (EGM) neprofitna je organizacija koja se bavi zaštitom okoliša. Cilj EGM-a je poboljšati situaciju zaštite okoliša i voditi naše društvo prema zelenom održivom načinu razmišljanja. Imaju oko 11 aktivnih radnika i oko 1 000 članova. Glavna područja kampanje su urbano okruženje, potrošnja, politika zaštite okoliša, energija i klima. Našu riječ širimo kroz obrazovanje, izravno djelovanjem i zagovaranje široj javnosti.

Detalji projekta

Informacije vezane za projekt

ŠTO JE CLIKIS?

Klimatski i energetski učinkovite kuhinje u školama

Projekt „CLIKIS - Klimatski i energetski učinkovite kuhinje u školama“ želi dati doprinos zaštiti klime i pokazati kako se energetski učinkovito kuhanje može postići u školskim kuhinjama. Školski obroci su osjetljivo područje: ne samo da ih treba kuhati na zdrav, djeci prihvatljiv i pristupačan način, hrana za učenike također treba biti visokokvalitetna .. S projektom CLIKIS želimo uravnotežiti ove zahtjeve i zahtjevi zaštite klime.

POZADINA PROJEKTA

Cilj EU je smanjiti emisije za najmanje 40 posto do 2030. i 80 do 95 posto do 2050., prvenstveno širenjem obnovljivih izvora energije i povećanjem energetske učinkovitosti. "Prehrana" je za klimu usporedivo važna kao i ostala energetski intenzivna područja "stanovanja" ili "mobilnosti". Međutim, za razliku od mjerača goriva u automobilu ili potrošnje plina i električne energije, klimatski učinak naše hrane nije izravno osjetljiv ili vidljiv. Utjecaj na klimu sastoji se od mnogih izravnih i / ili neizravnih čimbenika poput krčenja šuma i prašuma za uzgoj stoke ili uzgoj soje, emisije metana od preživača, rashladni lanac, uporaba umjetnih gnojiva, količina otpada ili transportni put prehrambenih proizvoda .

Cilj EU je smanjiti emisije za najmanje 40 posto do 2030. i 80 do 95 posto do 2050., prvenstveno širenjem obnovljivih izvora energije i povećanjem energetske učinkovitosti. "Prehrana" je za klimu usporedivo važna kao i ostala energetski intenzivna područja "stanovanja" ili "mobilnosti". Međutim, za razliku od mjerača goriva u automobilu ili potrošnje plina i električne energije, klimatski učinak naše hrane nije izravno osjetljiv ili vidljiv. Utjecaj na klimu sastoji se od mnogih izravnih i / ili neizravnih čimbenika poput krčenja šuma i prašuma za uzgoj stoke ili uzgoj soje, emisije metana od preživača, rashladni lanac, uporaba umjetnih gnojiva, količina otpada ili transportni put prehrambenih proizvoda .

Letak

Ispod možete preuzeti CLIKIS letak

Preuzmite

Naše usluge

Naša paleta usluga široka je i nudi optimalnu podršku za
klimatski i energetski-održive kuhinje u javnom ugostiteljstvu

Klimatska učinkovitost ponuđenih jelovnika i njihovih komponenata, kao i potrošnja energije u kuhinji

Kratka analiza vaše zajedničke kuhinje i rasprava mogućih prijedloga za optimizaciju iz perspektive zaštite klime

Prijedlozi za klimatski prihvatljivu i održivu prehranu - ne samo za školske kuhinje

Klimatski-prihvatljivi tjedni plan obroka

Organska, poštena trgovina i MSC u vašim jelima

Prezentacija internetskog kalkulatora emisija poput "Klima- pokazivača “o klimatskoj važnosti različitih namirnica

Klimatski utjecaji poljoprivrede i hrane

100
milijardi tona hrane se potroši godišnje
90
litara vode da bi se dobio jedan kilogram čokolade
100
posto emisija stakleničkih plinova trebalo bi smanjiti do 2030. godine u EU
90
litara vode za proizvodnju jednog kilograma govedine
0
posto globalnog otpada od hrane dolazi od prehrambenih usluga

Želite li se pridružiti Clikis Mreži?

Pretplatite se na naš bilten

Za više novosti o projektu

Naše novosti

Naš projekt

Showcase

Kontakt

Molimo da koristite ovu kontakt formu za kontaktiranje

hrHrvatski