Predstavljamo

Clikis mreža: Klimatski i energetski učinkovite kuhinje u školama

0
Uključene države
0
uključene škole
0
Članovi tima
0
trajanje projekta u godinama
0
Konferencije

Partneri projekta

IZT je jedna od vodećih institucija za buduća znanstvena istraživanja u Europi i razvija studije usmjerene na budućnost s dugoročnom društvenom vrijednošću. Podržava donositelje odluka u politici, poslovanju i društvu. Analizom i procjenom trendova, novih tehnologija i njihovog okruženja, IZT dalje podržava razvoj inovativnih održivih proizvoda, procesa i usluga u gospodarstvu i politici.

Projekt CLIKIS-mreža financira Europska klimatska inicijativa (EUKI) prema ugovoru broj 81260355. EUKI je instrument financiranja projekata njemačkog saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost (BMU). Njegovu provedbu podržava Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Institut Wuppertal je trust mozgova za istraživanje održivosti usmjeren na utjecaj i praktičnu primjenu na društvo. Cilj istraživanja je procijeniti društvene promjene za klimatski neutralno i osvješteno društvo s ciljem oblikovanja načina života od 1,5 stupnja. Korištenjem procjene održivosti i procjene resursa, Wuppertal Institute podržava promjene u tvrtkama i kućanstvima kako bi omogućio održive sustave proizvodnje i potrošnje.

RED FORK je tvrtka koja se bavi istraživanjem i razvojem u biotehnologiji i vodeća je tvrtka u Hrvatskoj koja radi na promicanju zdrave prehrane. RED FORK surađuje sa školama i vrtićima s projektom nazvanim Healthy Meal Standard - Sustav upravljanja kategorijama prehrane. Posljednjih pet godina predstavlja jedinstvenu mješavinu stručnog znanja, strasti i timskog rada na području biotehnologije, prehrane, poslovanja i informatike.

Estonski zeleni pokret (EGM) neprofitna je organizacija koja se bavi zaštitom okoliša. Cilj EGM-a je poboljšati situaciju zaštite okoliša i voditi naše društvo prema zelenom održivom načinu razmišljanja. Imaju oko 11 aktivnih radnika i oko 1 000 članova. Glavna područja kampanje su urbano okruženje, potrošnja, politika zaštite okoliša, energija i klima. Našu riječ širimo kroz obrazovanje, izravno djelovanjem i zagovaranje široj javnosti.

Detalji projekta

Informacije vezane za projekt

ŠTO JE CLIKIS?

Klimatski i energetski učinkovite kuhinje u školama

The project “CLIKIS – Climate and Energy Efficient Kitchens in Schools” aims to make a contribution to climate protection and shows how energy-efficient cooking can be achieved in school kitchens. School meals are a sensitive area: not only should they be cooked in a healthy, child-friendly and affordable way, the food for the students should also be of high quality. With the CLIKIS project, we aim to balance these requirements with the requirements of climate protection.

POZADINA PROJEKTA

Cilj EU je smanjiti emisije za najmanje 40 posto do 2030. i 80 do 95 posto do 2050., prvenstveno širenjem obnovljivih izvora energije i povećanjem energetske učinkovitosti. "Prehrana" je za klimu usporedivo važna kao i ostala energetski intenzivna područja "stanovanja" ili "mobilnosti". Međutim, za razliku od mjerača goriva u automobilu ili potrošnje plina i električne energije, klimatski učinak naše hrane nije izravno osjetljiv ili vidljiv. Utjecaj na klimu sastoji se od mnogih izravnih i / ili neizravnih čimbenika poput krčenja šuma i prašuma za uzgoj stoke ili uzgoj soje, emisije metana od preživača, rashladni lanac, uporaba umjetnih gnojiva, količina otpada ili transportni put prehrambenih proizvoda .

Cilj EU je smanjiti emisije za najmanje 40 posto do 2030. i 80 do 95 posto do 2050., prvenstveno širenjem obnovljivih izvora energije i povećanjem energetske učinkovitosti. "Prehrana" je za klimu usporedivo važna kao i ostala energetski intenzivna područja "stanovanja" ili "mobilnosti". Međutim, za razliku od mjerača goriva u automobilu ili potrošnje plina i električne energije, klimatski učinak naše hrane nije izravno osjetljiv ili vidljiv. Utjecaj na klimu sastoji se od mnogih izravnih i / ili neizravnih čimbenika poput krčenja šuma i prašuma za uzgoj stoke ili uzgoj soje, emisije metana od preživača, rashladni lanac, uporaba umjetnih gnojiva, količina otpada ili transportni put prehrambenih proizvoda .

Letak

Ispod možete preuzeti CLIKIS letak

Preuzmite

ONLINE CONFERENCE: CLIMATE-FRIENDLY SCHOOL CATERING

8. travnja, 2022. godine

Time (CEST) Agenda
09:00 – 09:10
Hello and introduction to Zoom conference
Diana Gluhak Spajić, RED FORK, Croatia
09:10 – 09:15
Hello by Karolina and Malte
Malte Schmidthals and Karolina Pietras-Couffignal, IZT, Germany
09:15 – 09:20
Short poll
Malte Schmidthals, IZT, Germany
09:20 - 09:30
Opening remarks
Malte Schmidthals, IZT, Germany
09:30 - 09:52
Klimatski utjecaj hrane
Prof. Dr. Melanie Speck – Hochschule Osnabrück, WI, Germany
09:52 - 10:00
Discussion
Moderator Malte Schmidthals, IZT, Germany
10:00 - 10:20
Uvodna prezentacija o budućnosti hrane
Stella Höynälänmaa; Ohjelmajohtaja/Programme Director; Ruoka/Food; WWF Suomi | WWF Finland
10:20 - 10:30
Discussion
Moderator Karolina Pietras-Couffignal, IZT, Germany
10:30 - 10:50
Sustainable food technology – Relation to climate protection
Prof. Anet Režek Jambrak, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
10:50 - 11:00
Discussion
Moderator Malte Schmidthals, IZT, Germany
11:00 - 11:15
Pauza

11:15 - 11:20
Short poll
Malte Schmidthals, IZT, Germany
11:20 - 11:40
Climate friendly industrial kitchen
Angela Koch, Apetito kids & schools GmbH
11:40 - 11:50
Discussion
Moderator Karolina Pietras-Couffignal, IZT, Germany
11:50 - 12:10
Ugostiteljstvo u školama prilagođeno klimi u gradu Göttingenu
Anja Köchermann, Head of Kitchen Operations Göttingen, Germany
12:10 - 12:20
Discussion
Malte Schmidthals, IZT, Germany
12:20 - 12:40
KEEKS-Methodology and implementation in Croatia, Presentation on the CLIKIS Project
Branimir Spajić and Diana Gluhak Spajić, RED FORK, Croatia
12:40 - 12:50
Discussion
Moderator Marilin Eessalu, Estonian Green Movement
12:50 - 13:10
Introduction of (and Problems with) purely plant-based dishes in school meals in CLIKIS in Estonia
Marilin Eessalu, Estonian Green Movement (EGM), Estonia
13:10 - 13:20
Discussion
Moderator Branimir Spajić, RED FORK, Croatia
13:20 - 14:00
Lunch break
14:00 - 14:10
Welcome back, short poll, introduction to workshops
Malte Schmidthals, IZT, Germany
14:10 - 15:10
Workshops and breakout rooms (Zoom)

WS 1 Klimatski prihvatljivi, biljni proizvodi - Što gost želi?
Moderators: Branimir Spajić and Patricija Kreš, RED FORK, Croatia

WS 2 Organizacija menze i kuhinje - Smanjenje otpada
Moderator: Marilin Eessalu, Estonian Green Movement, Estonia

WS 3 Tehnologija i rad kuhinje koja štedi energiju
Moderator: Katrin Ludwig, IZT, Germany
15:10 - 15:25
Pauza
15:25 - 15:45
Output of the workshops
15:45 - 16:00
Conclusions
Malte Schmidthals, IZT, Germany

Naše usluge

Naša paleta usluga široka je i nudi optimalnu podršku za
klimatski i energetski-održive kuhinje u javnom ugostiteljstvu

Klimatska učinkovitost ponuđenih jelovnika i njihovih komponenata, kao i potrošnja energije u kuhinji

Kratka analiza vaše zajedničke kuhinje i rasprava mogućih prijedloga za optimizaciju iz perspektive zaštite klime

Prijedlozi za klimatski prihvatljivu i održivu prehranu - ne samo za školske kuhinje

Klimatski-prihvatljivi tjedni plan obroka

Organska, poštena trgovina i MSC u vašim jelima

Prezentacija internetskog kalkulatora emisija poput "Klima- pokazivača “o klimatskoj važnosti različitih namirnica

Klimatski utjecaji poljoprivrede i hrane

100
milijardi tona hrane se potroši godišnje
90
litara vode da bi se dobio jedan kilogram čokolade
100
posto emisija stakleničkih plinova trebalo bi smanjiti do 2030. godine u EU
90
litara vode za proizvodnju jednog kilograma govedine
0
posto globalnog otpada od hrane dolazi od prehrambenih usluga

Želite li se pridružiti Clikis Mreži?

.

Naše novosti

Clikis mreža

Thank you for attending our online CLIKIS conference

Dear attendees and speakers, Once more we would like to thank each and every one of you for attending our online Zoom conference.Also, we would like to notify you that we will be sending out the speaker presentations next week, along with all the Padlet information we gathered during the

Pročitajte više
Clikis mreža

Održana CLIKIS i Healthy Meal Standard Chef's Akademija

CLIKIS and Healthy Meal Standard CHEF’S ACADEMY is an education for culinary staff of primary schools in the City of Sisak, which took place on March 19, 2022, at the Braće Bobetko Elementary School. At CLIKIS and Healthy Meal Standard Academy for Culinary Workers, several theoretical trainings were held, which

Pročitajte više
Clikis mreža

Treći CLIKIS newsletter

Today we sent out our third Newsletter to our subscribers. The newsletter can be previewed via this link Register for the online conference The conference will be held online via Zoom platform. You need to register for the conference (it’s free!) to receive a Zoom link for participation. Click here Topics

Pročitajte više
CLIKIS newsletter

Drugi CLIKIS newsletter

Today we sent out our second Newsletter to our subscribers. The newsletter can be previewed via this link Topics covered in the newsletter: • Gallery of photos from the croatian team for CLIKIS Network • Advanced notice and invitation for European Conference “Climate-friendly School Catering” Berlin • Sustainable practices corner (tips)

Pročitajte više
berlin-stock-photo
Clikis mreža

Clikis konferencija u Berlinu, Travanj 2022

Europska konferencija CLIKIS mreže u Berlinu
U Travnju 2022. godine će se održati europska konferencija o klimatski prihvatljivim i održivim školskim jelovnicima

Pod motom "Budućnost treba zdravu i održivu prehranu", cilj je da sve osobe - pogotovo mlađa populacija - ima pristup zdravoj i održivoj prehrani. Zdrava hrana - ne samo za ljude - nego i za klimu!

Pročitajte više

Naš projekt

Showcase

Kontakt

Molimo da koristite ovu kontakt formu za kontaktiranje

clikis-network-logo
en_USEnglish