CLIKIS MREŽA: KLIMATSKI I ENERGETSKI UČINKOVITE KUHINJE U ŠKOLAMA

Trajanje projekta od 9/2020 do 12/2022

Partnerske države

Škola u projektu

Članova tima

Godine trajanje projekta

Održane konferencije

Partneri projekta

IZT
EUKI
Wuppertal institut
RED FORK
ESTONSKI ZELENI POKRET

IZT je jedna od vodećih institucija za istraživanje znanstvene budućnosti u Europi i razvija studije usmjerene na budućnost s dugoročnom društvenom vrijednošću. Podržava donositelje odluka u politici, poslovanju i društvu. Analizirajući i procjenjujući trendove, nove tehnologije i njihovo okruženje, IZT dodatno podupire razvoj inovativnih održivih proizvoda, procesa i usluga u gospodarstvu i politici.

Projekt CLIKIS-Network financira Europska klimatska inicijativa (EUKI) pod brojem ugovora 81260355. EUKI je instrument financiranja projekta Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske akcije (BMWK). Njegovu provedbu podupire Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH

Institut Wuppertal je think tank za istraživanje održivosti usmjeren na utjecaj i praktičnu primjenu na društvo. Cilj istraživanja je procijeniti društvene promjene za klimatski neutralno društvo s malo resursa kako bi se dizajnirao životni stil od 1,5 stupnjeva. Korištenjem održivosti i procjene resursa, Wuppertal Institute podržava promjene u poduzećima i kućanstvima kako bi se omogućili održivi sustavi proizvodnje i potrošnje.

RED FORK je tvrtka koja se bavi istraživanjem i razvojem u biotehnologiji i vodeći je igrač u Hrvatskoj koji radi na promicanju zdrave prehrane. RED FORK surađuje sa školama i vrtićima na projektu pod nazivom Standard zdravog obroka – Sustav upravljanja nutritivnim kategorijama. Posljednjih pet godina predstavlja jedinstveni spoj stručnog znanja, strasti i timskog rada u području biotehnologije, nutricionizma, poslovanja i IT znanosti.

Estonski zeleni pokret (EGM) je neprofitna organizacija koja se bavi zaštitom okoliša. Cilj EGM-a je poboljšati stanje zaštite okoliša i usmjeriti naše društvo prema zelenom održivom načinu razmišljanja. Imamo oko 11 aktivnih djelatnika i oko 1000 članova. Glavna područja kampanje su urbani okoliš, potrošnja, ekološka politika, energija i klima. Svoju riječ širimo edukacijom, izravnim djelovanjem i zagovaranjem javnosti.

Detalji projekta

ŠTO JE CLIKIS?

Klimatski prihvatljive i energetski učinkovite kuhinje u školama

Projekt “CLIKIS – Klimatski i energetski učinkovite kuhinje u školama” ima za cilj dati doprinos zaštiti klime i pokazati kako se može postići energetski učinkovito kuhanje u školskim kuhinjama. Školski obroci osjetljivo su područje: ne samo da se trebaju kuhati na zdrav, djeci pristupačan način, nego i hrana za učenike treba biti visoke kvalitete. S projektom CLIKIS želimo uravnotežiti ove zahtjeve sa zahtjevima zaštite klime.

Pozadina projekta

Cilj EU-a je smanjiti emisije za najmanje 40 posto do 2030. i 80 do 95 posto do 2050., prvenstveno širenjem obnovljivih izvora energije i povećanjem energetske učinkovitosti. “Prehrana” je od usporedive važnosti za klimu kao i ostala energetski intenzivna područja “stanovanja” ili “mobilnosti”. No, za razliku od pokazivača goriva u automobilu ili potrošnje plina i struje, klimatski učinak naše hrane nije izravno uočljiv ili vidljiv. Utjecaj klime sastoji se od mnogih izravnih i/ili neizravnih čimbenika kao što su krčenje prašuma za uzgoj stoke ili soje, emisije metana iz preživača, rashladni lanac, uporaba umjetnih gnojiva, količina otpada ili transportni put prehrambenih proizvoda. .

PREUZIMANJE LETKA I PRIRUČNIKA

Naše usluge

Naš raspon usluga je širok i nudi optimalnu podršku za klimatski i energetski učinkovite kuhinje u zajedničkoj prehrani

Klimatska učinkovitost ponuđenih jelovnika i njihovih sastavnih dijelova kao i potrošnja energije u kuhinji

U

Kratka analiza vaše društvene kuhinje i rasprava o mogućim prijedlozima optimizacije iz perspektive zaštite klime

Prijedlozi za klimatski prihvatljivu i održivu prehranu - ne samo za školske kuhinje

Klimatski prihvatljiv tjedni plan obroka

Organsko, FairTrade i MSC u vašim jelima

Prezentacija internetskog kalkulatora emisija kao što je “Klimateller” o klimatskoj važnosti različitih prehrambenih proizvoda

Klimatski utjecaji poljoprivrede i prehrane

milijarde tona hrane baca se svake godine

litara vode za proizvodnju jednog kilograma čokolade

%

postotak emisija stakleničkih plinova trebao bi se smanjiti do 2030. u EU

litara vode za proizvodnju jednog kilograma govedine

posto globalnog bacanja hrane dolazi iz prehrambenih usluga

Uključite se u CLIKIS MREŽU

.
Izvještaj s konferencije u Sisku

Izvještaj s konferencije u Sisku

Na našoj konferenciji 4. studenog sudjelovalo je preko 50 zainteresiranih za projekt CLIKIS MREŽA. CLIKIS konferencija Sisak - promo video Konferencija je započela uvodnim govorima g. Branimira Spajića, koordinatora CLIKIS-a za Hrvatsku, gđe. Kristine Ikić-Baniček,...

Izvješće o estonskoj konferenciji

Izvješće o estonskoj konferenciji

7. listopada više od 70 ljudi zainteresiranih za zdravu, ukusnu i klimatski prihvatljivu školsku hranu okupilo se u Tartu Nature House, Estonija. Bilo je zadovoljstvo otvoriti konferenciju pozdravnim riječima dugogodišnjeg voditelja CLIKIS-projekta, Maltea...

Peti Clikis bilten

Peti Clikis bilten

Danas smo našim pretplatnicima poslali naš peti bilten. Bilten možete pogledati putem ove poveznice Teme obrađene u biltenu: Poziv na konferencije u Estoniji i Hrvatskoj Kutak za održive prakse (savjeti) Dijelimo dobar estonski vegetarijanski recept za boršč...

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas
Privatnost korisnika (GDPR)
en_GBEN