Količina uštede koju hoteli mogu ostvariti korištenjem ISO 50001 standarda za energetsku učinkovitost i upravljanje otpadom može značajno varirati ovisno o mnogim faktorima, uključujući veličinu hotela, trenutnu potrošnju energije i upravljanje otpadom, kao i razinu ulaganja i implementacije standarda. ISO 50001 je međunarodni standard za upravljanje energijom koji pomaže organizacijama identificirati, mjeriti, nadzirati i smanjiti svoju potrošnju energije.

Aproksimativne uštede koje hoteli mogu ostvariti korištenjem ISO 50001 standarda za energetsku učinkovitost i upravljanje otpadom obično se kreću između 10% do 25% smanjenja troškova energije. Naravno, ovo je samo grubo procijenjen opseg, a stvarne uštede će značajno varirati ovisno o mnogim faktorima, uključujući veličinu hotela, trenutnu energetsku potrošnju, razinu implementacije standarda i tržišne uvjete.

Ako tražite konkretne brojke za svoj hotel, preporučujemo da provedete s nama stručnu energetsku reviziju vašeg hotela kako biste dobili točnije podatke o potencijalnim uštedama. Energetska revizija će uzeti u obzir specifične karakteristike vašeg hotela i omogućiti vam bolje razumijevanje potencijala za uštedu energije i upravljanje otpadom.

 

Iznos uštede energije i upravljanja otpadom u hotelu sa 100 do 200 kreveta na godišnjoj i mjesečnoj razini može varirati između nekoliko tisuća eura do desetaka tisuća eura, ovisno o mnogim faktorima. Evo približnih brojki:

  1. Godišnja ušteda energije: Na godišnjoj razini, hoteli ovog opsega mogli bi ostvariti uštedu od nekoliko desetaka tisuća eura ili više, ovisno o trenutnoj potrošnji energije i razini implementacije energetski učinkovitih mjera.

  2. Mjesečna ušteda energije: Mjesečne uštede energije također će varirati, ali mogli biste očekivati uštedu u rasponu od nekoliko tisuća eura do nekoliko desetaka tisuća eura mjesečno.

  3. Ušteda upravljanja otpadom: Ušteda od upravljanja otpadom također će doprinijeti ukupnoj uštedi. To može uključivati ​​smanjenje troškova zbrinjavanja otpada, recikliranje i smanjenje troškova čišćenja.

Važno je napomenuti da su ovo samo procjene i stvarne uštede će ovisiti o mnogim čimbenicima, uključujući trenutnu potrošnju energije, cijene energije na lokaciji hotela, specifične mjere koje se poduzimaju za poboljšanje energetske učinkovitosti i upravljanje otpadom te razinu angažmana osoblja i investicije u te aktivnosti. Preporučujem da kontaktirate stručnjake za energetsku učinkovitost i upravljanje otpadom koji mogu provesti detaljnu analizu za vaš konkretan hotel kako biste dobili preciznije brojke.

hrHR